top of page

ZELFPORTRET: TRANSPARANTE SCHADUW

Bijgewerkt op: 16 jan.

TRANSPARANTIE IN SCHADUWPARTIJEN.
In dit recente kleine zelfportret, gemaakt op een met gesso geprimeerd stuk karton, heb ik de schaduwpartijen bewust heel transparant gehouden.


OPAQUE VERSUS TRANSPARANT

Het is verleidelijk om schaduwpartijen heel opaque en naar je eigen perceptie van de waarheid met details in te schilderen zoals in de lichtpartijen maar dat heeft voor mij niet altijd het gewenste effect.

Schaduwpartijen zijn als ze donker zijn, heel lastig te definiëren bij gebrek aan visuele informatie. Kleuren en vormen zijn vaag en je hoofd gaat er zelf betekenis aan proberen te geven of 'slaat het over'. Je oog 'hangt' dan op de lichtpartijen waar de meeste aandacht naar uitgaat.


Met het transparant houden van de schaduwpartijen in een schilderij roep je min of meer hetzelfde effect op. Je geeft de beschouwer bewust geen of weinig informatie over soms hele vlakken, waardoor het werk realistischer wordt. Het licht kan door die transparantie plaatselijk door de verf heendringen, tot op het canvas waardoor het beeld verlevendigt en dimensionaliteit versterkt wordt.

In het portretje zie je hier en daar de ondergrond doorkomen in tegenstelling tot de opake lichtpartijen. Dit sterke contrast zorgt voor extra expressie en verlevendiging.


Probeer maar eens in het dagelijks leven naar schaduwen te kijken en vraag je af wat je nou eigenlijk nog net wel of niet ziet. Het zal je verrassen hoe beperkt de visuele informatie is en hoe lastig je dat kan definiëren! 

Heb je zelf interesse in een kunstwerk op maat of ken je iemand die geïnteresseerd zou kunnen zijn? Deel mijn werk of neem gerust direct telefonisch contact met me op.


 

Lees verder over mijn werkwijze en de kwaliteit die ik nastreef, door te klikken op een van de andere blogs hieronder.13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page